Veřejná přednáška: The Middle East in 2015

Datum konání akce: 19.2. 2015

Dne 19. 2. 2015 uspořádalo Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut (PCTR) veřejnou přednášku předního izraelského experta na bezpečnostní politiku generála Yaakova Amidrora. Seminář zahájil a moderoval prorektor vysoké školy CEVRO Institut a bývalý velvyslanec České republiky v Izraeli Tomáš PojarAkce se konala za laskavé podpory RWE Česká republika.

Generál Amidror ve svém vystoupení analyzoval aktuální hrozby v regionu a připomněl změny, které se na Blízkém východě odehrály v uplynulém roce. Zmínil zejména rostoucí vliv radikálního islamismu nejlépe doložitelný vzestupem Islámského státu (IS). Druhým významným milníkem byl dle generála Amidrora pád Muslimského bratrstva v Egyptě, který vedl k jeho kolapsu také v Jordánsku. Zásadní změnou je také vzestup islamismu v Turecku, které tak přestává být sekulárním státem a hrozí, že vznikne organizace podobná Muslimskému bratrstvu. Kromě islamismu zůstává pro Izrael dále hrozbou také íránský jaderný program. Země je podle slov generála připravená podpořit každý stát v regionu ochotný bojovat proti terorismu.  

V diskusní části semináře ředitel PCTR Alexandr Vondra vyzval generála, aby přiblížil postoj Izraele k IS. Podle Yaakova Amidrora IS zatím Izrael přímo neohrožuje, a proto je prioritou země boj proti jiným teroristickým organizacím, například Hizballáhu nebo Hamásu. Generál dodal, že IS není možné porazit bez zapojení pozemních jednotek. Yaakov Amidror odpovídal také na otázky o vazbách Izraele na Turecko, postoji OSN v izraelsko-palestinském konfliktu, energetické politice Izraele, aktuální roli Ruska v regionu nebo pozici Kurdů v konfliktu s IS.

Mediálními partnery semináře byly Velvyslanectví Státu Izrael v České republice, Česko-izraelská smíšená obchodní komora, Eretz.cz, Shekel.cz a recenzovaný časopis Obrana a strategie.