Všechny jejich lži: Moderní společnost v zajetí politické korektnosti

Datum konání akce: 31.10.2017

U příležitosti představení knihy Všechny jejich lži proběhla v úterý 31. 10. v atriu CEVRO Institutu debata se samotným autorem, Tuviou Tenenbomem.

Celou akci zahájil a hosty představil ředitel Centra transatlantických vztahů CEVRO Institutu, Alexandr Vondra. Debatu posléze moderovali Tomáš Pojar, prorektor pro zahraniční vztahy vysoké školy CEVRO Institut, a Jan Dražan, novinář z Týdeníku Echo. Právě Jan Dražan a Jan Pergler, spoluzakladatelé nakladatelství Zeď, stojí za uvedením knihy Všechny jejich lži na český knižní trh.

Spisovatel, dramatik, divadelní režisér, novinář a zakládající umělecký ředitel Židovského divadla v New Yorku Tuvia Tenenbom se narodil v Izraeli, ale posledních 33 let žije ve Spojených státech. Ve snaze ukázat, jak absurdní je dnešní politická korektnost, procestoval Tuvia Tenenbom USA křížem krážem. Navštívil velká města pulsující multikulturalitou i konzervativní venkov a mluvil se stovkami lidí, kterým kladl chytré i zdánlivě naivní otázky. Konečný obrázek i své dojmy a myšlenky prezentuje s dávkou ironie i přesně mířeného humoru v knize Všechny jejich lži.

V debatě Tuvia Tenenbom připustil, že Amerika, kterou při svých cestách poznal, se hodně liší od představ, které o USA vždy měl. Dnes jsou každodenní myšlenky nebo činy Američanů okleštěny honbou za politickou korektností. Paradoxně se tak dostáváme do situace, kdy se ze snahy povýšit demokracii na vyšší úroveň posouváme k formě jakéhosi diktátorství. Zdá se, že liberalismus je pryč.

Po debatě proběhl prodej knihy a autogramiáda.