Trendy v americké společnosti a politice

Datum konání akce: 15.3.2018

Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut (PCTR)  uspořádalo 15. března 2018 veřejnou debatu „Trendy v americké společnosti a politice“. Pozvání přijal Amnon Cavari, izraelský profesor na Lauderově škole vlády, diplomacie a strategie v Herzliyi, vedoucí magisterského programu politického marketingu a předseda Centra pro statistické poradenství na IDC. Veřejná debata se týkala nynějších trendů v americké společnosti a politice.

Amnon Cavari započal přednášku analýzou, která vykreslila poněkud ponurý obrázek americké společnosti. Podle Amnona Cavariho je americká společnost rozdělena jako nikdy před tím a veškerá komunikace mezi lidmi z opačných politických přesvědčení postupně upadá. Nejpalčivější témata, která rozdělují americkou společnost na dva nesoudělné tábory, jsou: zdravotní pojištění, právo na držení střelných zbraní, imigrace, mezinárodní politika, práva homosexuálů, věda ve školách a etnická a rasová diskriminace.

Toto rozdělení však není pouze uvnitř americké společnosti, ale také mezi politiky na komunální i federální úrovni. Po konci druhé světové války byl americký Kongres schopen prosazovat zákony bipartizánským způsobem (konsensus mezi republikány a demokraty), avšak se vstupem USA do světové politiky a s upevněním pozice globálního hegemona, se tento konsensus začal pomalu vytrácet. Nyní konsensus mezi republikány a demokraty v podstatě neexistuje a jediným silným nástrojem vlády na prosazení nových zákonů je exekutivní nařízení, které vydává prezident Spojených států amerických. Nynějším prezidentem je od počátku roku 2017 republikán Donald J. Trump a jak se dalo očekávat, jeho exekutivní nařízení jsou terčem ostré kritiky jak od jeho politických oponentů, tak od společnosti, ale také od různých oblastních soudů, jenž některá jeho nařízení dokonce i zrušily. Prezident Donald J. Trump je statisticky tím nejvíce kontroverzním prezidentem v historii Spojených států a jeho podpora ve společnosti je znatelně nejnižší v porovnání s jeho předchůdci.

Podle Amnona Cavariho je rozkol ve společnosti mnohem hlubším problémem, než se může na první pohled zdát. Americká společnost je prakticky rozdělena na dva nesmiřitelné tábory v jakékoliv důležité sociální otázce. Řečník zmínil několik příkladů těchto táborů, mezi kterými jsou například: mladí a staří, bílí (europoidní) a ostatní (afroamerični, hispánci, asiati), muži a ženy, křesťané a ostatní (muslimové, ateisti), urbanizovaní a venkovští. Pro úplné dokreslení těchto rozdílů využil Amnon Cavari zajímavé statistiky (preference aut, ženská fertilita), které účastníkům tyto skutečnosti přiblížily.

Na konec svého projevu přečetl náš host báseň Had (The Snake) od autora Oscara Browna, kterou již několikrát parafrázoval právě prezident Spojených států Donald J. Trump.