USA a evropská bezpečnost

Datum konání akce: 4.4.2018

Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut (PCTR) ve spolupráci s Jagello2000 uspořádalo ve středu 4. dubna v atriu vysoké školy CEVRO Institut veřejnou přednášku nazvanou “USA a evropská bezpečnost”. Hlavními hosty byli genpor. Frederick Benjamin "Ben" Hodges, bývalý velitele U.S. Army Europe a brig. gen. Karel Řehka, zástupce velitele Mnohonárodní divize NATO Sever-Východ a bývalý velitel Speciálních sil AČR.

Přednášku zahájil a dále moderoval Alexandr Vondra, ředitel PCTR.

Hosté přišli s poselstvím, že je třeba předejít krizi dříve než nastane. Především však zlepšit situaci české dopravní infrastruktury. Mají za to, že je nutné budovat lepší dálniční síť v Čechách, také provést zkoušku průjezdnosti tanků pod mosty atd.

Genpor. Ben Hodges upozornil na hrozbu Ruska. Je přesvědčen, že ruský národ respektuje pouze sílu. Domnívá se, že Rusko nechce obsadit Polsko, ale chce změnit světovou unii tím, že zničí NATO (kinetickým či kybernetickým útokem, zkreslováním informací). Spojenci USA a ČR mají proto dbát na připravenost, z hlediska schopnosti zjistit informace, schopnosti reagovat a možnosti rychle přesouvat své jednotky.

Brig. gen. Karel Řehka se vyjadřoval k nutnosti udělat všechno pro to, abychom odvrátili případný konflikt. Potřebujeme zlepšit infrastrukturu a být jednotní. Rychlost považuje též za klíčový prvek.

Otázky v následné diskuzi se dotýkaly nejen armádní připravenosti Evropy a infrastruktury evropských států, ale souvisely i s tématem anexe Krymu a informovanosti skrz média.

Genpor. Ben Hodges motivoval návštěvníky větou: “ Máme mnohem lepší příběh než Rusko, příběh liberálního Západu a my musíme předávat ten příběh dál.” Zdůrazňuje, že je pro Českou republiku důležité být členem NATO a EU.

 Děkujeme hlavnímu partnerovi akce - České zbrojovce a.s.