Blízký východ – znovuobnovení stability nebo pokračující chaos?

Datum konání akce: 13.2. 2014

Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut (PCTR) uspořádalo přednášku věnující se problematice a aktuální situaci na Blízkém východě. Hlavním hostem a řečníkem byl izraelský akademik, bezpečnostní expert a ředitel Centra pro studium národní bezpečnosti Haifské univerzity, Dr. Dan Schueftan. 

Přednáška se uskutečnila 13. února 2014 v 17 hodin v atriu vysoké školy CEVRO Institut (Jungmannova 17, Praha 1). Přednášku zahájil předseda správní rady vysoké školy CEVRO Institut, Dr. Ivan Langer. Moderátorem celé akce byl ředitel Centra transatlantických vztahů (PCTR) a bývalý ministr obrany Dr. Alexandr Vondra.

Dr. Schueftan působil nejenom jako poradce izraelských předsedů vlád (Yitzhak Rabin, Ariel Sharon), ale byl také poradcem na ministerstvu obrany, ministerstvu zahraničních věcí a v Izraelské národní bezpečnostní radě. Od 70. let pracuje jako poradce členů Kongresu Spojených států amerických či ministrů, zákonodárců, politických lídrů, vyšších důstojníků a zpravodajských služeb v Evropě. Dr. Schueftan pravidelně přednáší nejenom na univerzitách a výzkumných institucích v Evropě, Asii a ve Spojených státech (např. Georgetown Univerzitě ve Washingtonu), ale také často komentuje aktuální bezpečnostní dění pro hlavní média v Izraeli, Evropě, Spojených státech amerických a v arabském světě.

Dr. Schueftan je autorem mnoha publikací, jako například A Jordanian Option - Israel, Jordan and the Palestinians (1986); Attrition: Egypt's Post War Political Strategy 1967-1970 (1989); Disengagement - Israel and the Palestinian Entity (1999) a Palestinians in Israel - the Arab Minority and the Jewish State (2011).
 

ZKRÁCENÝ PŘEPIS PŘEDNÁŠKY NALEZNETE ZDE.

POZVÁNKU NALEZNETE ZDE.