Konference: Current Trends and Future of Global Jihad: Why Should We Fight the Islamic State?

Datum konání akce: 23.10. 2014

Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut (PCTR) a International Institute for Counter-Terrorism (ICT) při vysoké škole IDC v Herzliji uspořádaly konferenci věnovanou islámskému džihádu a jeho globalizaci, včetně témat týkajících se hrozby v podobě Islámského státu.

Konference nesoucí název „Current Trends and Future of Global Jihad: Why Should We Fight the Islamic State?“ se konala 23. října v atriu vysoké školy CEVRO Institut (Jungmannova 17, Praha 1).

Akci zahájil bývalý ministr vnitra ČR a současný předseda správní rady vysoké školy CEVRO Institut Ivan Langer. Moderátorem konference byl prorektor pro zahraniční vztahy vysoké školy CEVRO Institut Tomáš Pojar.

Izraelští experti ve svých příspěvcích osvětlili příčiny momentálně probíhajícího konfliktu v oblasti Iráku a Sýrie a poukázali na problémy spojené s rolí Západu v něm. Ely Karmon se zaměřil na jednotlivé organizace islamistů, které v regionu působí. Jonathan Spyer připomněl, že konflikt je především střetem dvou politických podob islámu. Dodal, že je nezbytné, aby se západní státy dobře zamyslely nad tím, jaké jsou jejich zájmy, než se v konfliktu budou plně angažovat.

Generál Milan Kovanda poskytl srovnání aktuální situace se zkušenostmi z války v Afghánistánu. Upozornil na některé podobnosti Islámského státu a hnutí Taliban. Dodal, že cílem případného vojenského zásahu nemá být pouze zničení nepřítele. Podstatnou podmínkou vítězství je zničení radikální ideologie. 

Za mediální spolupráci děkujeme Občanskému institutu, recenzovanému časopisu Obrana a strategie, natoaktual.cz, eretz.cz a Česko-izraelské smíšené obchodní komoře.

Program naleznete zde a kompletní fotogalerii zde.