Grexit: Kdy odejde Řecko z eurozóny?

Datum konání akce: 9.4. 2015

Dne 9. 4. 2015 uspořádalo Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut veřejnou debatu na téma "Grexit: Kdy odejde Řecko z eurozóny". Pozvání přijali Petr Robejšek (politolog a poradce pro strategické otázky), Zdeněk Tůma (partner společnosti KPMG a bývalý guvernér České národní banky) a Lenka Zlámalová (analytička, Echo24.cz). Veřejnou debatu zahájil a moderoval rektor vysoké školy CEVRO Institut, prof. Josef Šíma. Hlavním mediálním partnerem byl portál o ekonomice, financích a investicích Roklen24.

První přednesla svůj příspěvek analytička Echo24 Lenka Zlámalová. "Řecko své závazky k dnešnímu dnu uhradilo, ale již v pondělí nebude mít na úhradu penzí a dalších sociálních služeb. J. P. Morgan, jedna z nejvlivnějších finanční institucí, rozeslala doporučení, aby se jednotlivé bankovní instituce připravily na vystoupení Řecka z eurozóny,“ uvedla.

Zlámalová připomněla, že vládní strana Syriza se pokouší vydírat Evropskou unii vyhrožováním, že umožní vstup nežádoucích imigrantů do Schengenského prostoru. Vláda se také pokouší navázat těsnější vztah s Ruskem. Podle novinářky je nutné tuto situaci vyřešit dříve, než vyvolá dominový efekt v celé jižní Evropě. Doplnila, že Řekové se již smířili s tím, že nezůstanou členy eurozóny a začali se tak chovat. A stejně tak začíná být zřejmá jistá ochota Řecku umožnit důstojný odchod z eurozóny. „Čím dříve to bude, tím lépe pro obě strany," uzavřela Lenka Zlámalová.

Na Lenku Zlámalovou navázal Zdeněk Tůma se svým realistickým pohledem na odchod Řecka. Připomněl, že euro se mělo stát nejstabilnější měnou, to se však nepovedlo. „Je jedno jaká měna platí ve zbankrotované zemi, stále je to zbankrotovaná země,“ podotkl Tůma. Dalším tématem, které Zdeněk Tůma zmínil, byla takzvaná fiskální iluze a přehnaná očekávání. „Trhy dávaly příliš velký důraz na členství v eurozóně, která byla považována za bezpečný přístav, zaručující stabilitu měny. Ovšem tato očekávání se nenaplnila,“ připomněl. Členství v eurozóně, dle Zdeňka Tůmy neříká nic o fiskální pozici toho či onoho státu a nezaručuje stabilitu na věky. Řešením podle něj není ani návrat k drachmě, protože Řecko nemá důvěru zahraničních věřitelů, ani investorů a přílivu zahraničního kapitálu se brání.

Nakonec svůj euroskeptický pohled nabídnul Petr Robejšek. Integrace, dle Petra Robejška, měla být jedním z nástrojů jak vytvořit skutečnou sjednocenou nadnárodní Evropu – protiváhu USA. To se ovšem podle něj nepovedlo. „Vznik eurozóny byl snad veden dobrými úmysly, ale nakonec se stal pravý opak. Sobecká rozhodnutí špiček EU, vedla nejen k posílení euroskeptických stran, které jsou výrazem odporu občanů, ale také k návratu starých animozit, o kterých jsme se domnívali, že patří do minulosti. Například silného antiněmectví,“ konstatoval Robejšek.

Za podporu a spolupráci děkujeme také Občanskému Institutu.

Pozvánku naleznete zde a program z debaty zde.

Fotogalerii z debaty naleznete zde.