Brig. gen. Avigdor Kahalani: Bezpečnost Izraele (veřejná přednáška)

Datum konání akce: 13.10. 2015

Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut (PCTR) a Centrum Sion uskutečnily 13. října za účasti brigádního generála Avigdora Kahalaniho veřejnou přednášku pod názvem Bezpečnost Izraele. Generál Kahalani patří mezi legendy a hrdiny Izraelských obranných sil, který navíc v 90. letech působil jako ministr vnitra Izraele. Do ČR zavítal u příležitosti českého vydání své publikace Tanky, které zachránily Izrael (dříve vydané pod názvem Tanky proti tankům), ve které mapuje své bojové nasazení v Jomkipurské válce, kde působil jako velitel bitevního tanku typu Centurion Shot Kal.

Přednášku zahájil Tomáš Pojar, prorektor vysoké školy CEVRO Institut a bývalý velvyslanec ČR v Izraeli, který celou akci také moderoval. Poté již dostal slovo vzácný host, který se s veřejností podělil o vzpomínky na Jomkipurskkou válku. Po skončení přednášky následovala diskuse a dotazy z publika. Kromě aktuálních problémů - jako je migrační krize či Syrský konflikt - se dostalo generálu Kahalanimu i dotazu, zda jsou či nejsou tanky přežitou zbraní. Generál Kahalani odpověděl: „Samozřejmě že ne.“ Na závěr akce proběhla autogramiáda jeho nové monografie, kterou si mohli zájemci během dne konání akce zakoupit.

Rádi bychom poděkovali mediálním partnerům přednášky, jimiž byly Občanský Institut, Česko-izraelská smíšená obchodní komora, recenzovaný časopis Obrana a strategie a Eretz.cz. Dále bychom chtěli za podporu poděkovat České zbrojovce, International Institute for Counter Terrorism při vysoké škole IDC v Herzliji a panu Petru Mothejlovi.

Mediální výstupy z této akce můžete naleznout na: