Veřejná přednáška: Is China a Threat to the World Order or Guarantor of Stability?

Datum konání akce: 3.11.2015

Centrum transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut (PCTR) uspořádalo 3. listopadu veřejnou přednášku na téma „Is China a Threat to the World Order or Guarantor of Stability?: (Geo)Strategic Transformation and Military Modernization in East Asia“. Přednášku zahájil Tomáš Pojar, prorektor vysoké školy CEVRO Institut a bývalý velvyslanec ČR v Izraeli, jež celou akci též moderoval. Hlavním řečníkem a zároveň vzácným hostem byl dr. Michael Raska, který v současné době působí jako výzkumný pracovník v programu Vojenské transformace na S. Rajaratnam School of International Studies při Nanyang Technological University v Singapuru.

Hlavní host rozsáhle poreferoval o geografických proměnách ve východní Asii a popisoval vývoj ve vojenské strategii v Číně. Též poreferoval o budoucích záměrech Asie a nastínil pohled na to, co sama Čína chce a jaké má cíle. Nezapomněl se však vyjádřit i k tomu, jak Čína vnímá ČR. Po jeho přednášce následovala živá debata, v níž zodpověděl např. na otázky týkající se čínských investic do těžebního průmyslu či spolupráce Číny s Ruskem.

Rádi bychom poděkovali mediálním partnerům přednášky, jimiž byly Občanský Institut, CEVRO a recenzovaný časopis Obrana a strategie. Dále bychom chtěli poděkovat za podporu České zbrojovce, International Institute for Counter Terrorism při vysoké škole  IDC v Herzliji a panu Petru Mothejlovi.