Mike’s Place: Láska, Blues a Teror v Tel Avivu 2003 (veřejná akce)

Datum události: 26. 11. 2015

Akci zahájil Alexandr Vondra, ředitel PCTR a bývalý ministr obrany a zahraničí ČR a poté moderoval Jiří  Š. Cieslar z vysoké školy CEVRO Institut. Hlavním řečníkem byl Joshua Faudem, dokumentarista, spoluautor komiksové knihy Mike´s Place a svědek atentátu v Tel Avivu v roce 2003.

Hlavní host svou přednášku zahájil krátkou informací o aktuálním dění v Izraeli a o atentátu v Paříži. Joshua, který se narodil v Detroitu a v 6 letech se přestěhoval do Jeruzaléma, si již od mala přál být filmařem. Po studiu na pražské FAMU se vrátil zpět do Izraele, kde začal pracovat jako barman u svého starého známého, v podniku Mike’s place. „Byl to výjimečný podnik v celém okolí. Potkávali se zde lidé mnoha národností, nikdo neřešil, jakého je vyznání a všichni se každý večer bavili,“ uvedl Joshua Faudem během přednášky.

Původně měl Joshua točit film o ruských emigrantech, avšak když dostal nabídku od amerického režiséra Jacka Baxtera natočit a zároveň režírovat dokument o podniku Mike’s place, neodmítl. „Natáčeli jsme personál i návštěvníky klubu. Ptali jsme se jich, proč si vybrali zrovna Mike’s place. Každý den tam hrála živá hudba,“ uvedl. „Seděli jsme s Jackem na zahrádce před barem a probírali další plány, které se týkali natáčení. Skočil jsem si dovnitř pro pití. A v tom se to stalo. Najednou kolem sebe vidím své mrtvé kamarády a spoustu zraněných. Byl jsem v šoku, ale běžel jsem pro kameru a snažil se tu situaci zachytit.“ Svou řeč obohatil nejen o ukázky z dokumentu Blues by the Beach, ale také upoutávkou na komiksovou knihu Mike’s place, pravdivý příběh o lásce, blues a teror v Tel Avivu, jíž je autorem. Po strhujícím vyprávění přišel čas na dotazy. Setkání bylo zakončeno autogramiádou knihy Mike's Place (nové české vydání), jež bylo možné na místě za zvýhodněnou cenu zakoupit.

Za mediální podporu děkujeme Česko-izraelské smíšené obchodní komoře, Občanskému Institutu, CEVRO, Eretz.cz a recenzovanému časopisu Obrana a strategie.