Gen Ben Hodges na pozvání PCTR navštívil Prahu

25. - 27. května 2021

Gen Ben Hodges (v.v.) navštívil ve dnech 25.-27. května na pozvání Centra transatlantických vztahů CEVRO Institutu Českou republiku. Na půdě CEVRO Institutu vystoupil 25. května s projevem  One Flank, One Threat, One Presence. S experty PCTR, zahraničními diplomaty, hosty z ministerstva zahraničí, obrany, manažery firem působících v obranném průmyslu a novináři následně diskutoval o hrozbách, kterým v současnosti čelí Transatlantická aliance.

Záznam přednášky a diskuse můžete sledovat ZDE:

Gen Ben Hodges se během své návštěvy sešel také s několika poslanci Parlamentu ČR, zúčastnil se jednání s náměstkem ministra zahraničí Martinem Povejšilem a experty MZV v oblasti bezpečnosti a transatlantických vztahů a pracovní večeře na pozvání poslance Evropského parlamentu a předsedy Rady PCTR Alexandra Vondry. Poskytl také brífink diplomatům velvyslanectví USA a rozhovory českým médiím.

Ben Hodges působil v letech 2014 – 2017 jako vrchní velitel amerických pozemních sil v Evropě. V letech 2012 až 2014 řídil velitelství pozemních sil NATO. Vedl vojenské mise v Iráku a Afghánistánu. Po odchodu do výslužby působí od roku 2018 jako vedoucí strategických studií v washingtonském think-tanku CEPA (Center for European Policy Analysis). Na jaře 2021 vydal spolu  s Julianem Lindley-Frenchem a Heinrichem Braussem studii The CEPA Military Mobility Project. Ta se zaměřuje na podmínky, které jsou nutné k umožnění, usnadnění a zlepšení vojenské mobility v Evropě. Je také spoluautorem knihy Future War and the Defence of Europe, která nabízí analýzu, jak lze udržet mír a bezpečnost v Evropě.  

Rozhovor Bena Hodgese pro Českou televizi: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3318154-v-lete-dojde-na-vychode-ukrajiny-k-dalsi-eskalaci-odhaduje-americky-general

O diskusi s Benem Hodgesem:

https://www.idnes.cz/zpravy/nato/hodges-modernizace-armada-rusko-nato-bvp-ukrajina.A210611_220258_zpr_nato_inc

 

Rozhovor Bena Hodgese pro Hosporářské noviny:

https://archiv.hn.cz/c1-66932350-pokud-evropane-nezmeni-pristup-pristi-valku-s-ruskem-nato-prohraje-rika-americky-general-rozhodnou-ji-investice-do-technologii

 

Rozhovor pro týdeník Echo, zveřejněný na The Conservative Online:

https://theconservative.online/article/do-pti-let-bude-valka-s-chinou