Vítězství Tálibánu v Afghánistánu: Dopady stažení USA na evropskou a globální bezpečnost Diskuse s Gillesem Kepelem

14. října 2021

Centrum blízkovýchodních vztahů (PCMR) a Centrum transatlantických vztahů (PCTR) CEVRO Institutu společně zorganizovala debatu s Gillesem Kepelem nazvanou Vítězství Tálibánu v Afghánistánu: Dopady amerického stažení na evropskou a globální bezpečnost. Moderovali ji Tomáš Pojar, člen Rady PCTR a prorektor CEVRO Institutu a ředitel PCMR Tomáš Kaválek a byla součástí Festivalu demokracie 2021, doprovodného programu konference Forum 2000.

Diskuse se zaměřila na důsledky chaotického stažení koaličních sil z Afghánistánu a nečekaně rychlého převzetí moci v zemi Tálibánem. „Nebylo to nic nečekaného, nikdo však nečekal, že to proběhne takto špatně“, komentoval tyto události ve svém úvodním proslovu G. Kepel. Diskuse se zaměřila zejména na otázky: Jaký to bude mít dopad na islamistická hnutí v islámských zemích ale i na Západě? Jaké důsledky bude mít stažení USA z Afghánistánu a zřejmě i z Blízkého východu a pokles amerického zájmu o Evropu v době, kdy se jejich zájem soustředí na oblast Jižního Pacifiku? Jak se to může zejména odrazit na bezpečnosti Evropy?

Záznam debaty můžete shlédnout  ZDE.

 

Gilles Kepel je francouzský politolog a arabista se specializací na současný Blízký východ a muslimy na Západě. Je profesorem na Paris Sciences & Lettres University (PSL) a ředitelem programu Středního východu a Středomoří na Ecole Normale Supérieure. Jeho knihy, jako například „Boží pomsta“ a „Jihad: The Trail of Political Islam“, byly přeloženy do mnoha jazyků. Jeho poslední kniha „Sortir du Chaos: Les crises en Méditerranée et au Moyen-Orient“ (Gallimard), publikovaná v říjnu 2018, dosáhla uznání kritiků i čtenářů – po 3 měsících bylo prodáno 30 000 kopií. Její český překlad připravuje nakladatelství Karolinum.

Gilles Kepel má české kořeny – je synem Milana Kepela (1928-2019), francouzského překladatele Václava Havla a autora divadelní adaptace „Brave Soldat Sveik“, a vnukem Rudolfa Kepla (1876-1958), zakladatele dvouměsíčníku „La Nation Tchèque“ v Paříži v roce 1915.