Tchaiwan, Ukrajina a nová éra soupeření velmocí

25. května

Bezpečnostní hrozby, kterým v současnosti čelí Západ, byly hlavním tématem diskuse, kterou Centrum transatlantických vztahů CEVRO Institutu uspořádalo 25. května s bývalým národněbezpečnostním poradcem prezidenta Trumpa Robertem O’Brienem. Moderoval ji poradce pro bezpečnost a zahraniční politiku premiéra Fialy Tomáš Pojar, zúčastnili se jí významné osobnosti české politické scény, členové diplomatického sboru, zahraničněpolitičtí experti, novináři i studenti.

Jakým výzvám tedy podle O’Briena čelíme? V první řadě je to podle něj existenční hrozba ze strany Čínské lidové republiky. Nejde jen o politický tlak, který Čína vykonává nebo tlak, který vyvíjí na vlastní obyvatele. Je podle něj třeba bedlivě sledovat i její vojenské ambice v Jihočínském moři a na Tchaj-wanu. „V Rusku máme staromódního, nacionalistického, imperialistického diktátora, který nad sebou nemá kontrolu jako Si Ťin-pching. Si Ťin-pching musí aspoň k volbám, odpovídá se stranickému sjezdu, Putin si může dělat, co si jen zamane. A chce znovuvybudovat ruské impérium. Říká to už roky, ale my to jsme to celou dobu ignorovali. Napadnul Gruzii, napadnul Ukrajinu, má jednotky na území Moldavska, má jednotky v Sýrii. A dokonce mluví o Finsku, jako o součásti ruské rodiny“, uvedl Robert O’Brien. Rusku a Putinovi je podle něj potřeba se razantně postavit. „Pokud jim dáme jen malý kousek Ukrajiny, zaberou ji. Když mu dáme jen kousek Krymu, zachrání jej to a bude v pohodě.“ Hovořil i o hrozbách, které představují Írán, KLDR či islamističtí džihádisté.

A jak by měl podle Roberta O’Briena Západ na tyto hrozby reagovat? „Nemůžeme si myslet, že Západ boj s těmito hrozbami zvládne pouze měkkou silou, podáváním ruky a nabízením pomoci, obchodem a podobnými věcmi. Nesmíme si myslet, že pokud se postavíme za Izrael, za Ukrajinu, za Tchaj-wan, budeme tím diktátory provokovat. A že pokud je budeme provokovat, udělají věci, které nechceme. Ve skutečnosti je v mezinárodních vztazích provokací slabost, ne síla.“ Pozici západních demokracií podle něj oslabila i nedůvěra ve vlastní hodnoty, diktátorští a autokratičtí vůdci v tom viděli slabost, nejednotu a úpadek Západu a z toho plynoucí neschopnost reagovat na jejich sílu. „Selhali jsme v odstrašení Putina. Roky jsme sledovali, jak buduje masivní invazivní vojenské síly, naslouchali jsme mu, jak jsou Ukrajinci nacisté, což je nesmysl. Neodstrašovali jsme Rusy, nedali jsme jim jasně najevo, jaké sankce mohou očekávat, neřekli jsme jim, že Ukrajincům budeme dodávat zbraně,“ uvedl O’Brien. Za zásadní chyby považuje i to, že Evropa nediversifikovala své energetické zdroje, Spojené státy nezastavily Nord Stream 2, nebo že členové NATO ignorovali závazek na 2 % HDP na obranu.

„Doufám, že Si Ťin – pching sleduje, jak lidé na Ukrajině bojují za svou svobodu bez ohledu na propagandistické nesmysly, které šíří Vladimír Putin a dojde mu, že Tchaj-wan může bojovat stejně tvrdě“, řekl O’Brien. Na druhou stranu však podle něj Čína také sleduje, že Rusko nakonec z války kvůli neschopnosti evropských zemí odstřihnout se od dodávek energetických surovin a díky růstu ceny ropy a plynu z invaze profituje. Proto je podle něj třeba vyslat jasný signál, že levné ruské suroviny nemají přednost před podporou Ukrajiny. Tchaj-wan je podle něj třeba efektivně vyzbrojit hned, ne až v případě útoku Číny. „Bez Spojených států, západní Evropy, Japonska, Austrálie, Indie, nemá Čína dostatečně velký domácí trh, aby udržela funkční svou ekonomiku. Pokud si Čína uvědomí, že v případě napadení Tchaj-wanu o to přijde, bude to mít velký odstrašující efekt.“

Na počest návštěvy Roberta O’Briena jsme uspořádali pracovní večeři a zprostředkovali rozhovory pro média:

Rozhovor pro CNN Prima News: https://cnn.iprima.cz/porady/360deg-0/rozhovor-s-trumpovym-exporadcem

Rozhovor pro ČT: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3494550-zadne-ustupky-vuci-putinovi-shoduji-se-demokrat-meeks-a-republikan-obrien-pro-ct

Rozhovor pro Aktuálně.cz: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/trump-byl-na-putina-tvrdy-za-nej-by-se-invaze-nestala-tvrdi/r~56f37feadfbe11ec82b7ac1f6b220ee8/

Rozhovor pro Hospodářské noviny: https://archiv.hn.cz/c1-67075480-za-trumpa-by-putin-na-ukrajinu-nezautocil-rika-byvaly-bezpecnostni-poradce-americkeho-prezidenta

Velvyslanec Robert O ‚Brien je právník, bývalý americký diplomat a zejména poradce pro národní bezpečnost USA za prezidenta D. Trumpa (2019–2021), kdy patřil k hlavním architektům tzv. Abrahámovských dohod, podařilo se mu pozvednout spolupráci s americkými spojenci v indopacifickém regionu, patřil mezi nejhlasitější kritiky Číny v Trumpově administrativě či pomáhal vyjednat dohodu mezi Kosovem a Srbskem (2020).

Předtím sloužil jako zvláštní vyslanec prezidenta USA pro rukojmí (2018–2019), během působení se mu podařilo úspěšně vyjednat návrat 25 amerických občanů neoprávněně zadržených v zahraničí. Za prezidenta G. W. Bushe působil ve VS OSN. Byl také ve vedení zvláštního útvaru v rámci ministerstva zahraničí, který se zabýval reformou justičního systému v Afghánistánu a školil místní soudce, prokurátory i obhájce.

Je autorem knihy While America Slept: Restoring American Leadership to a World in Crisis (2016), kde podrobil kritice zahraniční politiku administrativy prezidenta Obamy. Jeho jméno je v současnosti často zmiňováno v souvislosti s americkými prezidentskými volbami v roce 2024.