KŘEST KNIHY: Invaze: Ruská krvavá válka a ukrajinský boj o přežití)

2.3.2023

Prague Center for Transatlantic Relations, CEVRO Institut hostoval diskuzi s Lukem Hardingem ve čtvrtek 2. března v 17:00 v CEVRO Institutu, Jungmannova 28, Praha 1. Při této události byl uveden do češtiny překlad jeho nejnovější knihy Invaze: Ruská krvavá válka a ukrajinský boj o přežití (Invasion: Russia’s Bloody War and Ukraine’s Fight for Survival), kterou spoluorganizovalo nakladatelství ZEĎ.

Luke Harding je novinář, spisovatel a oceněný zahraniční zpravodaj listu The Guardian. V letech 2007 až 2011 byl zástupcem šéfredaktora Moskevského zpravodajského oddělení The Guardian. Kreml ho v roce 2011 vyhostil ze země – jednalo se o první takový případ od doby studené války, a v létě roku 2022 ho zařadil na oficiální černou listinu.

Je autorem osmi předchozích knih faktu: Stínový stát: Vražda, chaos a ruské přetváření Západu; Spolupráce: Tajná setkání, špinavé peníze a jak Rusko pomohlo Donaldu Trumpovi k vítězství; Velice drahý jed: Atentát na Alexandra Litviněnka a Putinova válka se Západem; Soubor Snowden: Vnitřní příběh nejhledanějšího muže světa; Libye: Vražda v Benghází a pád Kaddáfího (spolu s Martinem Chulovem); Mafiánský stát: Jak jeden novinář se stal nepřítelem brutálního nového Ruska; WikiLeaks: V nitru Juliána Assangeho válka proti tajnosti; a Lhář: Pád Jonathana Aitkena (poslední dvě napsal ve spolupráci s Davidem Leighem).

Dvě z těchto knih byly zfilmovány v Hollywoodu. Film Pátá mocnost, založený na WikiLeaks, byl vydán v roce 2013. Biografický snímek Snowden režiséra Olivera Stonea, adaptovaný z knihy The Snowden Files, měl premiéru v roce 2016. Hra Poison napsaná Lucy Prebble, založená na knize Velice drahý jed, získala ocenění a měla premiéru v roce 2019 v londýnském Old Vic Theatre. Hardingovy knihy byly přeloženy do třiceti jazyků.

[wpforms id="3660" title="false"]