Nová éra kolektivní obrany NATO

22. listopadu 2023

Nová éra kolektivní obrany NATO

Dne 22. listopadu pořádalo Centrum Transatlantických vztahů (PCTR) na půdě vysoké školy CEVRO debatu na téma New Era of Collective Defense for NATO (Nová éra kolektivní obrany NATO). Hosty byli předseda vojenského výboru NATO Adm Robert Bauer a náčelník Generálního štábu Armády České republiky GenKarel Řehka. Moderoval poradce pro národní bezpečnost a člen Rady PCTR Tomáš Pojar.

V úvodním slově R. Bauer vyzdvihnul zapojení České republiky v rámci aliance a ocenil naši podporu Ukrajiny, ať už pomoci vojenské nebo pomoci v uprchlické krizi. „Nikdy jsem nebyl tak hrdým Čechem, jako když jsem sledoval reakci české společnosti“, uvedl Gen Řehka. Negativně jej naopak překvapila panika ohledně užití slova mobilizace.

  1. Bauer zmínil úspěšnost NATO při prevenci válečných konfliktů a označil ji za nejúspěšnější obrannou alianci v historii. Upozornil ale i na důležitost přípravy obrany proti jakémukoliv útoku, který může přijít kdykoliv a kdekoliv.

„NATO v současnosti prochází bezprecedentní proměnou bezprecedentním tempem,“ uvedl Adm Bauer. Alianci podle něj čeká několik výzev – jednou z nich je příprava infrastruktury pro přesun vojenského materiálu po Evropě pro případ války. Přesun vojenské pomoci na Ukrajinu je již teď složitý, protože v některých oblastech Evropy je přesun munice a vojenského materiálu po železnici zakázán. Další z problému je, že mnoho zbrojovek NATO zastavilo nebo velmi zpomalilo svou výrobu. Znovuotevření zbrojovky stojí dost kapitálu a je pro to potřebná velká investice. Všichni řečníci se také shodli na nefunkčnosti a nedostatečném tržním fungování západního zbrojního průmyslu, jež v důsledku vede k nedostatečné vojenské podpoře Západu Ukrajině. Také se musí zlepšit situace s logistikou – je velký nedostatek vojenských nákladních vozů, takže v případě války hrozí problém velkého nedostatku těchto vozů a ty budou muset být nahrazeny civilními. To by ale znamenalo nedostačující zásobování například obchodů.

Jednou z novinek novodobého válčení bude využití umělé inteligence (AI), kdy bude využita v mnoha odvětvích, například v analýze dat získaných průzkumem. Dalším využitím AI bude přesnější zaměřování dělostřeleckých a raketových systémů. Je třeba také výrazně urychlit digitalizaci. Moderní systémy jsou schopné poskytnout obrovská množství dat, důležité ale je zaměřit se na ty relevantní.

Na otázku ohledně budoucnosti války na Ukrajině Bauer odpověděl tak, že výhra Ukrajiny může přijít za mnohem delší dobu, než by se nám líbilo a vítězem se stane ten, kdo v této válce vydrží nejdéle. Ukrajinský lid stále chce bojovat o získání svého území, ale otázka zní, do kdy to vydrží. S Gen Řehkou se shodli, že bylo pro ně pozitivním překvapením, jak jednotně a rychle zareagovaly státy NATO v pomoci Ukrajině, na rozdíl od anexe Krymu v roce 2014, kdy podpora Ukrajiny nebyla tak velká.

Ve válce ukrajinská armáda předvedla rychlou a dobře fungující improvizaci ať už v ničení tanků a obrněných vozidel pomocí dronů, tak v obranných strategiích. To samé ale platí i pro Rusko, ale to dokáže vyrábět mnohem rychleji, okamžitě přešlo na válečnou ekonomiku a je schopno masivně navýšit produkci.

Tímto se podle Bauera dostáváme k další problematice novodobého válčení, a to je balanc mezi high-tech a low-tech zbraňovými systémy – velmi levný dron může pomocí granátu zničit mnohonásobně dražší tank, ale na zničení tohoto dronu je použitá drahá raketa. Proto by měly armády vyvinout zbraně, které by mohli levně a účinně drony ničit.

(Filip Homolka)

Článek o akci od Echo24 ZDE