Gad Shimron: Israel Never Forgets…

28. listopadu

Dne 28. listopadu Centrum Transatlantických vztahů (PCTR) uspořádalo debatu Izrael nikdy nezapomíná…Gadem Šimronem. Moderoval ji člen Rady PCTR Tomáš Pojar. Partnerem akce bylo Nakladatelství ZEĎ, které uvedlo slavnostně na český trh překlad Šimronovy knihy Poprava kata z Rigy.

Šimron v úvodu debaty vyzdvihnul pomoc Československa Izraeli během první arabsko-izraelské války.

Jako bývalý dlouholetý operativec Mosadu se pak zaměřil na útok teroristů Hamásu 7. října. Hamás byl a je výrazně podporován Íránem nebo Hizballáhem, ať už jde o jeho vyzbrojování, financování nebo výcvik bojovníků. Postupně se zjišťuje, že několik členů bezpečnostních služeb zaregistrovalo jistá varování, ale nebyl na ně brán zřetel. „Mysleli si, že Hamás chce vládnout pouze v Gaze, a to je jediné, co je zajímá,“ uvedl Gad Šimron. Podle něj se očekávaly maximálně menší útoky podél hranic, válku takového rozsahu nikdo nečekal. „Je to největší porážka v historii státu Izrael,“ uvedl dále Šimron a útok Hamásu ze 7.10. přirovnal k útoku na Pearl Harbor. Na druhou stranu, velení Hamásu podle něj neodhadlo, že Izraeli stačí 24 hodin, aby se okamžitě sjednotil a zorganizoval k odvetě.

Aktuálně bude cílem IDF zachránit rukojmí, je to velká výzva i pro izraelskou politickou reprezentaci a společnost.  Po zachránění všech zbývajících rukojmí ale může nastat problém ztráty mezinárodní podpory v pozemní operaci v Gaze.  Na druhou stranu, Izrael v úkolu zničit Hamás má „za zavřenými dveřmi“ podporu několika arabských zemí, jako je Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty nebo Katar.

Na predikce dalšího vývoje situace v Gaze po porážce Hamásu si Šimron aktuálně netroufá. Nastávají otázky, zdali se má Izrael vrátit do pásma Gazy, kdo Gazu obnoví, když Egypt nemá zájem, anebo jaká bude její budoucnost celkově. Šimron zatím neví, jestli v Izraeli vzniká nějaký plán obnovy Gazy. Dokud nebude bezpečná Gaza a její okolí, nikdo z Izraelců tam nebude chtít žít. Budoucnost ale Šimron vidí optimisticky, srovnal to s vlastními zkušenostmi, když po několika letech od války s Egyptem místo tanku dorazil do Káhiry letadlem na dovolenou

Gad Šimron je novinář, komentátor a spisovatel. bývalý agent Mosadu, Vydal sedm beletristických i naučných knih o zpravodajství, bezpečnosti a historii křižáků v hebrejštině, angličtině, francouzštině či němčině. Mezi nejúspěšnější patří The Mossad and Its Myth(1997),  The Execution of the Hangman of Riga (1998, společně s Antonem Künzle), Mossad Exodus (1998), Satan in Holyland (1998), Can’t Be (1999) a  Spacial Army (2007).  

Nejpopulárnější se asi stal záznam operace Mosadu ze záchrany etiopských Židů ze Súdánu, které se Šimron sám v letech 1984 – 1991 aktivně zúčastnil Mossad Exodus: The Daring Undercover Rescue of the Lost Jewish Tribe . Z mise s krycím jménem Bratři se stala moderní sionistická legenda. Podle knižní předlohy byl později natočen film  Red Sea Diving Resort

 

Na debatě PCTR byla uvedena česká knižní novinka Poprava kata z Rigy (ZEĎ, 2023). Je o likvidaci nacistického zločince Herberta Cukurse, který se podílel na masovém vyvražďování lotyšských Židů během druhé světové války. Knihu napsal společně s Antonem Künzlem, legendárním agentem Mosadu, který samotnou likvidaci uskutečnil. Popisuje, jak se povedlo získat důvěru Cukurse a vylákat ho z Brazílie do Uruguaye, kde byl Cukursův osud zpečetěn.

[wpforms id="3660" title="false“]