Veřejná přednáška: The Middle East Democracy Dilemmas

Datum konání akce: 15.9. 2015

V úterý 15. září proběhla v rámci 19. výroční konference Forum 2000 v atriu vysoké školy CEVRO Institutu veřejná přednáška s názvem „The Middle East Demecracy Dilemmas.“ Akce byla zahájena ředitelem Centra transatlantických vztahů (PCTR) Alexandrem Vondrou. Moderátorem debaty byl komentátor a analytik Českého rozhlasu Jan Fingerland.

Hlavním řečníkem byl ředitel Blízkovýchodních studií na Marine Corps University Dr. Amin Tarzi, který v úvodu svojí přednášky mimo jiné porovnal blízkovýchodní politiku dvou posledních amerických prezidentů. Zmínil se také o změně poměru sil mezi šíity a sunnity v Iráku po svržení režimu Saddáma Husajna či o nástupu k moci Muslimského bratrstva v Egyptě, kdy se nedemokratické straně podařilo získat vládu pomocí demokratické instituce voleb. Podle Dr. Tarziho není možné dosáhnout liberální společnosti bez svobody vyznání a současně není možné polovině společnosti, v tomto případě ženám, upírat jejich práva, tak jak se to děje v mnoha muslimských zemích. Velkou část své přednášky poté Dr. Tarzi věnoval problematice islamismu, jeho vývoji a současné podobě.

Po přednášce hlavního řečníka následovala debata, která se zaměřila především na aktuální problémy blízkovýchodního regionu. Jednou z otázek byla možnost případného návratu k monarchiím v regionu za účelem lepšího boje proti islamismu. V tomto ohledu Dr. Tarzi srovnal dvě stávající poměrně stabilní monarchie – zatímco v Maroku je panovník vnímán lidem pozitivně, Jordánsko je nejumělejším státem na Blízkém východě. Při otázce týkající se současné migrační krize připomněl, že i on sám je trojnásobným uprchlíkem. Nicméně podle něj nemohou současní imigranti očekávat, že se původní většinová společnost bude přizpůsobovat nově příchozím. On sám po svém příchodu do USA považoval za zásadní naučit se jazyk a svoje zapojení do americké Námořní pěchoty pak označil za výraz vděku své nové zemi. Podle Tarziho by měli podobně uvažovat i lidé přicházející do Evropy – neptat se co dá země jim, ale co mohou oni dát své nové vlasti.

Mediální výstupy z této akce můžete naleznout na:

Organizátory veřejné přednášky byly PCTR a Prague Security Studies Institute (PSSI). Za mediální spolupráci děkujeme CEVRO – Liberálně-konzervativní akademii.