Jan Paďourek představil své autorské počiny

Datum konání akce: 9.3.2022

Křest hned dvou publikací, na kterých se autorsky podílel Senior Fellow Centra transatlantických vztahů CEVRO Institutu Jan Paďourek, proběhl v CEVRO Institutu 9. března.

Kniha Za zrcadlem: Hybridní válka jako staronový fenomén mezinárodních vztahů vyšla začátkem tohoto roku v nakladatelství Academia a několik týdnů dokonce figurovala v čele nejprodávanějších titulů nakladatelství.  Její editoři Jan Paďourek, Senior Fellow PCTR a Jaroslav Kurfurst, zvláštní zmocněnec pro otázky Východního partnerství v této monografii shrnují texty dvacítky autorů k tématu hybridních hrozeb.  Přítomní autoři jednotlivých kapitol stručně představili své příspěvky, v diskusi následně odpověděli na dotazy přítomných hostů z řad bezpečnostní komunity, diplomatů a novinářů. Editoři knihu věnovali památce svého přítele, mentora a kolegy Luboše Dobrovského, pokřtili ji jeho synové Jan a Pavel.

Více o knize nejdete zde:

https://www.academia.cz/za-zrcadlem-hybridni-valka-jako-staronovy-fenomen-mezinarodnich-vztahu–kurfuerst-jaroslav–academia–2022

Jan Paďourek pak představil také svou studii Rozdílné pohledy českých expertů a politiků na klíčové bezpečnostní hrozby: jedna středoevropská lekce, která vyšla ve spolupráci PCTR s nadací New Direction v únoru tohoto roku. Cílem této studie je demonstrovat rozdíl mezi českou expertní komunitou a nejvýznamnějšími politickými elitami České republiky v názoru, vnímání a veřejné prezentaci klíčových bezpečnostních hrozeb, které byly vygenerovány v národních strategických dokumentech. Vedle této komparace předkládá i vyhodnocení výsledků dosud neaplikovaného způsobu stanovení relevance (resp. míry nebezpečí) národních bezpečnostních hrozeb, setříděných na základě empirického výzkumu v prostředí 57 analytiků Bezpečnostní informační služby. Tento výzkum byl realizován na přelomu let 2019/2020.