Role NATO a její proměna v globální stabilitě

28. března 2022

Zástupce generálního tajemníka NATO Mircea Geoană vystoupil v CEVRO Institutu během své návštěvy České republiky. Jeho vystoupení a následnou diskusi pořádalo PCTR ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí, organizací Jagello 2000 a Aspen Institute.

Geoana hovořil zejména o roli NATO a EU v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Ruská agrese podle jeho slov není regionální válkou v Evropě, ale zásadním momentem pro celý svět. „Je to boj mezi těmi, kdo propagují zákon džungle a světovým řádem založeném na pravidlech. Je to o malých státech, které chtějí mít vlastní směřování a vlastní sny,“ dodal.

Na jeho vystoupení navázala expertní diskuse bývalé estonské prezidentky Kersti Kaljulaidové, ministra zahraničí Jana Lipavského a Jamie Shea, profesora strategie a bezpečnosti na univerzitě v Exeteru. Severoatlantická aliance potřebuje strategii, jak zneutralizovat Rusko. Nesmí to však být strategie na změnu režimu, to je pouze na občanech Ruska, shodli se experti během diskuse. Podle bývalé estonské prezidentky Kersti Kaljulaidová nejde ve světle ruské agrese jen o budoucí roli NATO nebo EU. Svět je podle ní „menší a napětí je globální“ a demokratické země musí každodenně usilovat o vlastní bezpečnost. „Neexistují tady rychlá řešení. Ta jsou většinou špatná. Potřebujeme strategickou trpělivost. Studená válka s námi byla dekády,“ prohlásila. Jamie Shea upozornil, že strategie Západu vůči Rusku nefungovala. „Normální diplomacie s Putinem nikdy nebude fungovat,“ řekl. Obává se, že jakmile Ukrajina nebude v médiích, tak občanská podpora přestane. „Úkol lídrů je udržovat povědomí o situaci dlouhodobě. Nejlepší cesta, jak udržet solidaritu, je odstranit zdroje neshod,“ dodal.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského dostal Západ lekci, že politika appeasementu nefunguje. Proto musí pokračovat v podpoře Ukrajiny a zároveň nesmí dovolit, aby se konflikt přelil přes hranice. “NATO a EU musí hrát zásadní roli v západní politice. Západ je silný a Putin nás sjednotil. Musí to tak zůstat,” konstatoval. Nebývalá jednota ale podle něj má dvě tváře. “Jedna věc je, že je to nezbytnost. Ta druhá věc je, že je to velmi praktické,” řekl Lipavský.

Mircea Geoană byl ministrem zahraničních věcí Rumunska, zastával také řadu pozic v mezinárodních organizacích včetně úřadujícího předsedy OBSE v roce 2001. Kersti Kaljulaidová byla v letech 2016 až 2021 estonskou prezidentkou. Prestižní časopis Forbes ji před časem zařadil mezi 100 nejvlivnějších žen světa. Jamie Shea působil 38 let v mezinárodním sekretariátu NATO. Zastával pozice od mluvčího až po náměstka generálního tajemníka pro vznikající bezpečnostní výzvy.

Rozhovor M. Geoany pro Českou televizi