Jak dál v české energetice: nevyhnutelné změny a systémové kroky pro budoucnost ČR

Datum konání akce: 30. března

Další z cyklu uzavřených expertních debat PCTR zaměřených na klíčové výzvy, kterým čelí česká energetika, se konala 30. března.  Hlavními tématy byla aktuální situace v souvislostí s invazí Ruska do Ukrajiny, následné sankce západních zemí a připravenost na případné přerušení či omezení dodávek plynu, cenová dostupnost energií nebo budoucnost Green Dealu. Aktuálními informacemi z Evropské rady a Evropského parlamentu diskusi zahájili Tomáš Pojar a Alexandr Vondra.

S úvodní prezentací o nevyhnutelných změnám a nutných systémových krocích, které musí Česká republika v nejbližších letech realizovat, vystoupili Jiří Feist a Vladimír Schmalz. S návrhem konkrétních opatření pak vystoupil Jaroslav Míl. Do následné diskuse se tentokrát zapojili i ministr průmyslu Jozef Síkela a ministr financí Zbyněk Stanjura.

Pravidelné diskuse PCTR se opět zúčastnilo na třicet expertů z ministerstva průmyslu, ministerstva zahraničí a klíčových vládních agentur společně s vysoce postavenými manažery soukromých energetických firem a poradenských společností, které poskytují služby v oblasti energetiky.